zilverDit is deel 3 van de zilver serie over de bijzondere eigenschappen, geschiedenis en toepassingen van het edelmetaal zilver.

Zilver is het meest veelzijdige metaal ter wereld. Het geleid niet alleen warmte en elektriciteit het beste van alle metalen, maar het heeft nog meer andere indrukwekkende eigenschappen: Zilver is antibacterieel, zeer reflectief, en duurzaam.

Met zoveel belangrijke eigenschappen is het niet verwonderlijk dat tegenwoordig meer dan de helft van alle zilver wordt gebruikt in industriële processen. Er wordt geschat dat 53% van alle zilver wordt gebruikt in de industrie tegenover 46% 10 jaar geleden.

Industrie

Mischien wel de meest in het oog springende sector waarin zilver wordt gebruikt is bij de productie van zonnecellen. Voor iedere gigawatt aan zonne energie capaciteit, wordt 2,8 miljoen ounce zilver gebruikt. Dat zijn 2,8 miljoen zilveren munten zoals de Canadese Maple leaf. In 2014 werd er wereldwijd 178 gigawatt zonne-energie capaciteit bijgebouwd. Dit is een enorme groeimarkt die jaarlijks een forse stijging laat zien in het aantal gigawatt wat online komt.

 Een andere belangrijke industriële toepassing is het gebruik van zilver bij solderen. Zilver zorgt voor lekvrije, corrosiebestendige vebindingen tussen metalen delen.

In termen van fabricage zijn zilver bevattende voertuigen, batterijen en chemische processen de belangrijkste categorieën van toekomstige groei. Bij de productie van electrische auto's bijvoorbeeld, wordt zilver gebruikt voor het coaten van electrische contacten om zo een efficiënte energiestroom te garanderen. Zilver batterijen hebben een vergelijkbare energiedichtheid als lithium-ion batterijen en worden veel gebruikt in militaire en ruimtevaart toepassingen omdat ze betrouwbaarder en veiliger zijn. Ten slotte worden zilver catalysatoren gebruikt om ethyleen en zuurstof samen te binden tot ethyleenoxide, wat veel wordt gebruikt in medicijnen, antivries en cosmetica.

Beleggers

Hoewel het industriële gebruik het meest prominent is voor het metaal, is het de beleggingsvraag die het hardst is gestegen de afgelopen 10 jaar.

In 2014 werd 20% van alle zilver gebruikt voor beleggingen, vergeleken met slechts 7% 10 jaar daarvoor. De vraag naar zilveren munten en zilverbaren is meer dan verviervoudigd sinds het begin van deze eeuw. De verkoop van zilveren Canadese Maple leafs en Amerikaanse zilveren Eagles is jaren achtereen sterk gestegen.

Juwelen

De lagere zilverprijzen van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat de vraag naar zilveren juwelen vanuit Azië is toegenomen de afgelopen jaren. Met name vanuit India is de vraag naar zilveren juwelen de laatste jaren sterk gestegen. Dit heeft te maken met de import restricties op goed en met de sterk groeiende en welvarender wordende bevolking. 

Conclusie

De vraag naar zilver komt vanuit verschillende kanten en de groeivooruitzichten zijn meer dan uitstekend te noemen. De verwachting is dat dit een sterk positief effect zal gaan hebben op de zilverprijs de komende jaren.

 

 

Courtesy of: Visual Capitalist and Silver.com
 

Ga naar deel 4: Beleggen in zilver