zilverbaarZilver staat vooral bekend om z'n uitstekende monetaire eigenschappen. Zilver is schaars, duurzaam, uitwisselbaar, kneedbaar, rekbaar en deelbaar. Dat zijn uitstekende eigenschappen voor geld en dat is dan ook de belangrijkste rol die zilver heeft gespeeld de afgelopen millennia. Onder beleggers en traders is zilver populair vanwege de grote koerswinsten die gemaakt kunnen worden in relatief korte tijd. Zij volgen de zilverprijs dan ook met argusogen.

De monetaire toepassing van zilver is echter slechts het topje van de ijsberg. Meer dan 50% van van alle zilver wordt tegenwoordig gebruikt voor andere toepassingen, en daarbij is er niet één toepassing die de mix domineert. 

Zilver heeft veel bijzondere eigenschappen die het interessant maken voor veel verschillende toepassingen. Allereerst is zilver het best geleidende en het meest reflecterende metaal. Dat maakt het zeer geschikt voor gebruik in batterijen, zonnepanelen en elektronica. Het is ook een effectieve industriële katalysator voor het produceren van belangrijke materialen zoals plastic en polyester. Tot slot is zilver extreem antibacterieel en niet giftig. Dat maakt het zeer geschikt voor allerlei medische en technologische toepassingen.

De volgende infographic laat 21 toepassingen van zilver zien. Veel zullen verrassend en/of vreemd overkomen, maar het spreekt boekdelen over de veelzijdigheid van dit glimmende edelmetaal. 

 

Courtesy of: Visual Capitalist